Onze nieuwe zaal

5 jaar geleden was er het eerste gesprek met de kerkraad van Sint – Jacob. Het project Burenberg stond in de steigers en Ons Huis zou verdwijnen. 
Langzaal groeide bij de kerkraad en bij Toneel 4  het idee ‘misschien kunnen we iets samen doen’. De ‘nieuwe’ Sint – Jacobskerk werd te groot. Het idee ontstond om de kerk op te splitsen in een polyvalente zaal en een ruimte voor de Eucharistie. 

Het denken en praten begin met de kerkraad, de pastorale zone, gesprekken met de notaris, … Corona zorgde voor vertraging. Intussen startte de kerkraad wel met de verbouwingen van de kerk in functie van onze samenwerking.
Ondertussen besliste het bisdom dat de kerkruimte niet meer nodig is, in de toekomst stopt de eucharistie op Sint – Jacob.

Op 5 juni 2024 is de onderhandse erfpacht ondertekend en werken we aan de notariële akte.
We hopen op onze nieuwjaarsreceptie in januari 2025 de zaal nieuwe zaal officieel te openen. 

december 2023

Waarover gaat het nu precies?

  • Toneel 4 Leuven neemt de voormalige Sint – Jacobskerk in de Goudsbloemstraat voor 50 jaar in erfpacht. Dus niet de historische ‘oude’ Sint-Jacobskerk.
  • Het gaat om een oppervlakte van 450m2.
  • Voor wie de vroegere kerk kent: het gaat om de vroegere kerkruimte (dus niet de vroegere weekkapel en bibliotheek). De plek waar vroegere het orgel stond is afgebroken en verkocht. Daar staat nu een muur. 
  • De ruimte is met een uitschuifbare wand ingericht. We kunnen dus de hele ruimte gebruiken, of ze apart gebruiken.
  • Zoals gepland richten we het deel dat al langer voor ons was voorzien in als theaterzaal (de helft van de totale oppervlakte). Met uitschuifbare tribune, nieuwe techniek, zwarte doeken, … 
  • Uiteraard kunnen we bij Toneel 4 niet zonder een bar.

We zoeken nog een naam voor onze nieuwe zaal. Heb jij een geweldig idee?
Laat het ons weten!