Onder de kerktoren

Drie weken lang werken enkele jongeren intensief onder de deskundige leiding van Anissa Zahi.
In deze gebalde cursus werken ze acteren, stem, inleving, personage vorming, …

Het sluitstuk van de cursus is het toonmoment op zaterdag 23 maart om 16u in de Oude Sint-Jacobskerk.

Wil je graag naar het toonmoment komen? Fijn. Schrijf je dan nu snel in!

Leuvense Toneelprijzen 2012

Uit de juryverslagen Fiere Margriet – Euripides – Kleine Prins 2012:

Op vrijdag 2 december trakteerde Toneel4 ons op “heavy shit”, aldus regisseur Jonas Van Thielen. THE CRUCIBLE van Arthur Miller bleek inderdaad zware kost. Heksenjacht, valse beschuldigingen, rechtszaken, overspel, ophangingen en massahysterie waren enkele ingrediënten voor de waanzinnige trip waarin Jonas Van Thielen zijn publiek heeft meegezogen. Filmisch, vindingrijk en afgewerkt in beeld gebracht in een indrukwekkend decor dat voldoende ruimte bood aan de grote cast. Decor, belichting en muziek ondersteunden perfect de donkere en lugubere sfeer. Er werd sterk geacteerd, op enkele uitzonderingen na. Volgens sommigen onder ons was de acteerstijl iets te bombastisch en theatraal. De acteerprestaties van Eric-Jan Vandesande, Guy Struyven, An Evrard, Rudy Mensaert, Sien Ameel en Marieke Vandeven echter hebben ons allen aangegrepen.  We zagen een sterk stuk, sterk geregisseerd en bijgevolg … sterk gebracht.

Vrijdag 4 mei zagen we bij Toneel4  “SNEL DE LES VAN DE STOELEN WANT DE KONING STERFT”. Regisseurs Annelore Stubbe en Isabel Vervoort weefden drie stukken van Ionesco door mekaar en kwamen zo tot één voorstelling. Niet simpel! Logica ontbrak totaal, de absurde teksten waren  vaak niet te volgen met het verstand.  Wat echter niet lukte voor het verstand, lukte wonderwel voor het gevoel.  Een onverklaarbaar medeleven werd ontlokt door de ingenieuze en liefdevolle bewerking van de stukken, de meesterlijke regie, de sterke acteurs.  Afgemeten juist zaten ze in zegging, beweging en mimiek. De liefde voor de acteerkunst en het bewegingstheater was expliciet voelbaar.  Waar het voor het publiek op aankwam was van te genieten van de zeven fantastische acteurs , de tekst tot zich te laten komen en er, onbewust, toch wel even over na te denken. Erg origineel, erg creatief, erg indringend.

De vierde productie was “ Lay all your love on me” ontstaan uit improvisaties bij Tovikito in een regie van Annelies Bruneel en Filip Tielens.Een hartstochtelijke en kwetsbare voorstelling over de liefde in al haar facetten. Op een huwelijksfeest blijkt het trouwend koppel niet aanwezig te zijn. Even wordt er op hen gewacht maar dan nemen de spelers de liefde in eigen handen en wordt het hun feest.                                                           We zagen een voorstelling met een structuur maar zonder een rechtlijnig verhaal. Een aantal knappe scènes verloren aan kracht doordat ze te lang werden uitgesponnen. Soms kwam het geheel ook een tikkeltje verwarrend over.                                                                  Een aantal van de spelers en speelsters stonden voor de eerste keer op de scène, dansten voor de eerste keer voor en tussen het publiek. Geen gemakkelijke opgave.                        Wat wij, samen met het jonge regisseursduo het mooiste vonden aan de spelers  is hun kwetsbaarheid en hun “goesting” die straalt uit hun blinkende ogen.